Ben je horecaondernemer en krijgt je personeel fooien van klanten? Dan heb je als werkgever te maken met de fooienregeling.
Als je je medewerkers minder loon betaalt dan het bedrag waar zij recht op hebben (volgens de wet of de CAO), dan moet je dat verschil verlonen en daar loonheffing over afdragen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je werknemers het verschil met de wettelijke of CAO-loon aan fooien ontvangen. Dat fooienforfait behoort tot het belastbare loon. Krijgen je werknemers meer fooien dan het forfaitbedrag, dan moet je het hogere bedrag tot het loon rekenen. Verloon je de fooien niet, dan riskeer je een naheffingsaanslag met boete!
Het fooienforfait geldt overigens alleen voor bedienend personeel en niet voor keukenmedewerkers.
Meer weten over het fooienforfait? Neem contact met ons op via mail of bel: T. (073) 613 71 41. We lichten het graag toe.
Bron: Belasting Belangen