Veel ondernemers vragen zich af hoelang ze hun oude administratie moeten bewaren. De wettelijke bewaartermijn van boeken, bescheiden en andere gegevensdragers is zeven jaar. Dat betekent dat je aan het einde van dit jaar je administratie over 2009 en voorgaande jaren (grotendeels) kunt vernietigen.
De bewaarplicht van zeven jaar geldt voor alle basisgegevens (zoals het grootboek, de facturen van debiteuren en crediteuren, de in- en verkoopadministratie, de voorraadgegevens en de loonadministratie) en de overige gegevens die van belang kunnen zijn bij een belastingcontrole.
BTW-herzieningstijd
De algemene wettelijke bewaartermijn is korter dan de BTW-herzieningstermijn voor onroerende zaken en rechten waaraan deze zijn onderworpen. Als (al dan niet vrijgestelde) BTW-ondernemer blijf je daarom verplicht om te bewaren: alle boeken, bescheiden en andere gegevensdragers of de inhoud daarvan, betreffende onroerende zaken en rechten waaraan onroerende zaken zijn onderworpen, gedurende negen jaar volgend op het jaar waarin je het goed bent gaan gebruiken (= de herzieningstermijn).
Heb je nog vragen over (het al dan niet bewaren van) je administratie? Mail ons dan gerust voor meer informatie. Bellen kan natuurlijk ook: T. (073) 613 71 41